Däckets mönster

Posted: 18th april 2018 by Rickard in Uncategorized

Man pratar ofta om däckets mönsterdjup, men själva mönstret på däcket är minst lika relevant. Det finns tre stycken typer av mönster på däck: standard, assymetriskt och riktbestämt. Varför är det här så viktigt att känna till då? Mönster som mönster kan man lätt tycka. De olika mönstertyperna ska nämligen monteras på olika sätt. Att montera dem fel kan slita ut däcken väldigt fort samt minska däckets positiva egenskaper markant.

Har du ett däck med standardmönster så behöver du inte fundera så mycket, de funkar nämligen lika bra åt båda hållen.

När det gäller assymetriskt mönster så är slitbanan fördelad på två eller tre delar. Vissa delar ska vara vända inåt med bilen och andra utåt. Det är viktigt att hålla koll på detta när du monterar på dem så att de inte hamnar åt fel håll.

Med riktbestämt mönster så är däcken konstruerade för att rulla i en speciell riktning (därav namnet). Detta för att förbättra vattendelning och minska risken för vattenplaning. Ofta finns det en pil som visar rotationsriktningen på däcket, och här är det också väldigt viktigt att man monterar dem i rätt riktning. Pilen ska alltid peka framåt.