Bilsemester i Sverige – hit borde du åka!

Posted: 11th april 2018 by Rickard in Uncategorized

För många kanske semesterplanerna redan är spikade. Om du inte har planerat din semester än, eller om du är lite spontan av dig, så vore väl en bilsemester i vårt avlånga land ingen dum idé? Det finns gott om smultronställen i Sverige som du verkligen borde besöka om du inte redan har varit där. Här är en lista på resmål som kanske skulle kunna locka dig:

NORGEVÄGEN/NORDKALOTTVÄGEN Kiruna–norska gränsen (E10)
Här finns storslagen natur i överflöd. Stora fjäll, stora vidder och stora vatten. När du kommer en bit norr om Kiruna har du den sju mil långa sjön Torne träsk till höger och rakt framför den magnifika bergsformationen Lapporten.

NORRSKENSVÄGEN Haparanda–Karesuando (väg 99)
Följer Torneälven förbi flera livliga forsar, bland annat Kukkolaforsen där sikhåvning är en tradition. En annan attraktion längs vägen är Luppioberget med sina säregna stenformationer. Chansen att få se norrsken är störst på vintern.

BLÅ VÄGEN Holmsund–Hemavan och vidare in i Norge (E12)
Vägen heter som den heter eftersom den nästan alltid går nära nära blått vatten i form av sjöar, hav och älvar som Vindelälven och Umerälven.

SILVERVÄGEN Skellefteå–Arvidsjaur och in i Norge (väg 95)
Löper genom trolska skogar och flera små gruvorter. Vissa är nedlagda men några är fortfarande igång och det transporteras silver till smältverket Rönnskär i Skellefteå.

HÖGA KUSTEN-SLINGAN Ullånger–Höga Kustenbron (E4)
Här gäller höga berg och djupa dalar. Men även genuina fiskelägen och idylliska badplatser. Höga kusten utsågs till världsarv 2000. Skälet till utmärkelsen är områdets ovanliga landhöjningsgeologi.

VILDMARKSVÄGEN Vilhelmina–Strömsund (väg 342)
Här är naturen just av det vilda slaget. Vägen tar dig över fjäll och längs med strida floder och vattenfall. Här har du också chans att få se vilda djur, inte minst björnar. Strömsund är den kommun i Sverige med flest brunbjörnar.