Ofta är det mycket som ska hinnas med inför semestern. Passets utgångsdatum ska kontrolleras, husdjuret behöver passas och resväskan måste packas. Ska du åka på bilsemester så tillkommer fler punkter till listan att gå igenom innan semestern kan börja.

Var än resan går så ska körkort, pass och del 1 av bilens registreringsbevis, den blåa, packas med. Lämna del 2, den gula, hemma. Kontrollera även hur din bilförsäkring ser ut. Skulle olyckan vara framme är det viktigt att veta vilka skydd man har. Beroende på var bilfärden tar dig kan det finnas lokala regler som du bör tänka på för att slippa få en sur semesterböter. Har du redan bestämt vilken rutt du ska ta med bilen så bör du redan på förhand kolla upp vilka regler som gäller. Exempel på lokala regler kan vara att reflexväst, förstahjälpen-utrustning, extra glödlampor, två varningstrianglar och bogserlina måste finnas i bilen. Du hittar hela listan hos motormännen.se.

Innan bilen rullar ut från avfarten är det viktigt att den är i gott skick. Det är bättre att låta en verkstad kolla igenom den innan resan snarare än att något går sönder på vägen. I kontrollen av bilen ingår även att kolla däcken. Förutom regler om mönsterdjup så påverkar däcken säkerheten när man är ute och kör. Ett par nya säkra däck till bilsemestern kan vara en billig försäkring.

Sist men inte minst, glöm inte solglasögonen, färdkost och kontanter för att slippa riskera att kiosken inte tar kort. På så vis slipper du drabbas av 2 timmars körning i motljus med sviktande blodsockernivå.

Avslutningsvis vill vi på Alltomdäck önska alla bilsemestrare en riktigt härlig sommar ute på vägarna.

Läs hela checklistan för vad du bör ha med dig hos motormännen.