Som vanligt börjar media skriva ut vilka testvinnarna är i deras däcktester. Det brukar oftast vara någon av de 7 större däcktillverkarna som kammar hem topplaceringar. Något som man märkt av och därför allt oftare börjat göra testerna på olika typer av bilar och inte enbart lätta personbilar. Det jag talar om är SUV testerna, som blivit väldigt populära senaste 2-3 åren.

Vinnarmodellerna kan ibland återspegla sig i ”vanliga” testerna men allt oftare är det en specialversion utav originalmodellen, som även fått sig benämningen ”SUV”. Exempelvis Goodyear EfficientGrip SUV

Samtliga sommardäck tester från bl.a Teknikens Värld, ViBilägare, Aftonbladet Råd&Rön, ADAC, GTÜ och många fler hittar ni här https://www.bythjul.com/dacktest/sommardack

Några sommardäck som presterat väl under 2017:

Continental ContiPremiumContact 5 – Testvinnare ViBilägare

Pirelli Scorpion VerdeTestvinnare Teknikens Värld

Continental PremiumContact 6 – Testvinnare i SUV-testet på ViBilägare

Goodyear EfficientGrip SUVTestvinnare i ADAC Sommartest 2017

Nokian Hakka Blue 2Testvinnare i Aftonbladet däcktest 2017. Något som är lite förvånande då Nokian alltid vart den dominerande tillverkaren i nordiskt vinterklimat men inte riktigt nått hela vägen fram i sommardäck testerna. Väldigt kul att Finska Nokian står sig starkt på sommaren!

 

Så vad bör man tänka på vid köp av nya sommardäck? Det beror mycket på vad man själv prioriterar som viktigt utöver ett säkert och hållbart däck.

Något många anser viktigt är bullernivån och för det behövs inte längre ett däcktest för att påvisa detta. Då EU infört en däckmärkning för något år sedan så måste samtliga sommardäck markeras med bullernivå (dB) samt våtgrepp och rullmotstånd. Viktigt att man dock tänker på att bilar från fabriken oftast kommer en ett specialgjort däck för just en viss bil, för att optimera dess köregenskaper, buller och annat.

Vet ni med er om att ni oftast kör på asfalt eller barmark osv, så är ett däcktest ett enormt bra sätt att ta reda på vilka däck som passar just din körstil. När ni sedan hittat det perfekta däcket i 2017 testerna är det bara att köpa på t.ex www.Bythjul.com och njuta av en härlig sommar bakom ratten!