Tillhör du den växande skara som mekar med bilen själv? Du är i så fall långt ifrån ensam. Fler än var femte bilägare mekar mer med bilen själv idag än för fem år sedan och hela 42 procent köper sina reservdelar på nätet.

De flesta köper originaldelar av annat märke men nya och av hög kvalitet (och billigare). Var fjärde köper alltid originaldelar. Enligt Bythjuls Bilpanel ökar ”hemmafixandet”. Nästan var fjärde bilägarna mekar själv med sin bil, främst för att spara pengar. Var femte uppger att de mekar mer med bilen idag än för fem år sedan. Närmare hälften av svenska bilägare köper numera reservdelar på nätet.

Nu har vi just passerat den stora dagen, alltså 1 december, då vinterdäcken enligt lag (förutsatt att det är vinterväglag, alltså snö, slask eller is på körbanan) behöver sitta på, så är det intressant att se hur många som slängde på vinterdäcken själva.

Så hur många var det? Jo, hela 48% av alla svenskar tog tag i skiftnyckeln själv och bytte till vinterdäck. Tur att Bythjul har en trafikexpert som kan förklara varför det är såhär. Henrik Bjurhem hos Bythjul säger att ”undersökningen visar tydligt att ekonomin är en viktig faktor i underhåll och service av bilen”. Han fortsätter och menar att ”ett bra sätt att spara pengar är att köpa reservdelar på nätet, det kan bli upp till 50 procent billigare”.

Statistiken kommer från BilPanelen som genomförs av Bythjul.

Kör säkert i vinter och på återseende,
Christofer