Långresa med bilen i vinter?

Posted: 21st november 2016 by Christofer in Uncategorized


Vintern har varit på besök i flera delar av Sverige. Från mitten av landet och nedåt har den tillfälligt sagt hejdå. Men av erfarenhet vet vi att den brukar komma tillbaka. Eftersom julen närmar sig och många ska ut på vägarna för att ta sig till släktingar så tänkte jag ta tillfället i akt och ge lite tips för resan som kan präglas av allt från vattenpölar till is och snö.

Först och främst är det allra viktigaste att följa vädret för de områden du ska åka genom, till och hem ifrån. Mycket kan ändras på kort tid och det är nödvändigt att följa både långtidsprognosen och hur det varit vädermässigt i dessa områden tidigare år. Speciellt om man ska till fjällen.

När man åker på en längre bilresa är det viktigt att packa riktigt. Packar man, som många gör, tungt på vägen till ledigheten, kan det få konsekvenser för bilens köregenskaper. Bagage ska även gärna säkras så att de inte har möjlighet att röra sig för mycket och falla framåt. Ett tips är att lägga de tyngsta och därmed de farligaste sakerna underst. Många nya bilar levereras idag utan reservhjul. Bilen kommer med däckskum och kompressor vilket många är väldigt osäkra på hur man ska använda om det värsta skulle hända. Däcket är inte heller avsedd för hål större än fyra millimeter eller skador på däckets yta på sidoväggen. Därför rekommenderar vi att ha med ett riktigt reservdäck på långresor!

Och tappar man bort reservnyckeln på vägen får man helt enkelt vänta på en bilbärgningsbil.

Oavsett om ni ska på långturer i vinter eller ta kortare turer så kör försiktigt allihoppa!

/Christofer