Hög efterfrågan på dubbdäck!

Posted: 10th oktober 2013 by Philip in Okategoriserade

Debatten om vilka vinterdäck som är bäst – dubbdäck eller friktionsdäck – har pågått i många år. För en del bilister är dubbdäck inte att rekommendera, för en del är det inte dubbdäck man vill ha, men för de allra flesta bilister i Sverige, Norge och Finland är dubbdäck det självklara valet. Tyvärr är det inte lika lätt att få tag på de däck som bilister är vana vid att kunna lita på.

Från och med slutet på Juni i år har en ny regel införts som säger att däck som är tillverkade efter 1/7 2013 får inte ha fler än 50 dubbar per meter däckyta. Detta innebär en stor förändring för alla däcktillverkare, och även om alla däcktillverkare har varit snabba med att ta fram nya produkter som klarar de nya reglerna (såsom Continental ContiIceContact, Pirelli Ice Zero och Nokian Hakkapeliita 8) kan de alltså inte längre tillverka de gamla väl beprövade dubbdäcken som bilister har lärt sig att älska och gärna vill köpa igen.

Däcktillverkarna flaggar nu för att deras tillgång på de äldre modellerna med det högre antalet dubbar håller på att ta slut i rask takt. Och när de är slut är de slut! Om du har kört på Nokian Hakkapeliita 7 och vill ersätta dem kan det redan nu vara svårt att hitta någon som har dem i lager i rätt storlek.

En annan aspekt som tyvärr också riskerar att påverka tillgången negativt, är att Nokians nya dubbdäck Nokian Hakkapeliita8 var tills alldeles nyligen förbjudet i Norge. Det innebär att Nokian inte har planerat för försäljning av det däcket ni Norge, och när nu Norrmännen ändrade sig och godkände däcket finns det stor risk att det kommer att bli svårt med tillgången i slutet på säsongen.

Även om rapporter i media gör gällande att det finns stor risk för att de nya godkända dubbdäcken kommer att ta slut under säsongen kan det vara av värde att komma ihåg två saker: Det första är att däck som är tillverkade före 1/7 2013 behöver inte uppfylla de nya reglerna – det betyder att man med gott samvete kan köpa tex ett Nokian Hakkapeliita 7 och köra på det i 3 år eller tills det är dags att byta igen. Det andra är att det kommer att bli svårt under höstens vinterdäcksäsong för många mindre däckverkstäder och däckkedjor att hålla ett tillräckligt sortiment på vinterdäck eftersom man då behöver ha både de gamla och de nya däcken. Det är mycket lättare för en stor internet-däck-butik som köper in hundratusentals vinterdäck att hålla ett så brett sortiment.

Om du är orolig att du inte får tag på dina favorit-vinterdäck under säsongen rekommenderar vi dig att köpa nu! Dels har du större chans att hitta vad du vill ha, och dels finns det fortfarande chans att köpa vinterdäck till bra priser. När tillgången börjar sina finns det stor risk att priserna kommer att stiga!