Nokian Hakkapeliitta firar 75 år

Posted: 31st januari 2011 by Philip in Däckskola
I år fyller Nokian Hakkapeliitta 75 år och är förmodligen det äldsta märket på däckmarknaden idag.
Nokian har 33 olika Hakkapeliitta däck på marknaden. Alla är utvecklade hos Nokian Tyres som ligger i Ivalo, 33 mil norr om Polcirkeln i Finland.
Allt startade 1934 när Nokian Tyres producerade världens första vinterdäck, vinterdäck anpassat för de nordiska väglaget. 1936 fick däcken namnet Hakkapeliitta och sen dess har det rullat på. Ordet Hakkapeliitta kommer från trettioåriga kriget där de finska ryttarna skrek ”hakka pääle” (”slå till”) när de anföll. Därefter myntades uttrycket Hakkapeliitta.
Det stora genombrottet för Nokian Hakkapeliitta kom när de  medverkade i Monte Carlo rallyt på 1950 – 1960 talet, då de visade sig att Nokian Hakkapeliitta hade överlägset grepp på de isiga och snöiga vägarna mellan Frankrike och Monaco.
Köp din Nokian Hakkapeliitta hos Bythjul.com och spara upp till 40% mot fysiska däckleverantörer.
  • Sv: Tack! Det är taget från en låt, men valt ut dem bästa meningarna 😉 Jadå det är en stor kärlek i livet det 🙂 Även du verkar ha lite bilintresse!