Full gas med Audi TTS Coupé – utan förare!

Posted: 3rd januari 2011 by Philip in Okategoriserade

Audi har i samarbete med Stanford-universitetet i USA byggt en elektroniskt styrd bil. Bilen kan på egen hand köra uppför den kända och kluriga vägen Pikes Peak, vägunderlaget är dels asfalt men också en del grusetapper.

Bilen som fick hedersuppdraget att bli försökskanin var en Audi TTS Coupé, självklart väldigt modifierad för det särskilda ändamålet. Namnet på den elektroniskt styrda bilen blev Shelly, döpt efter Michele Mouton som körde för Audi i en väldans många år, samt lyckades bli den första kvinnan att vinna ett lopp på Pikes Peak.

Audi TTS Coupé valdes ut eftersom den har elektroniskt styrd trottel, aktiv farthållare, DSG-låda samt lite andra elektroniska finesser. Bagageutrymmet har Audi och Stanford-universitetet lastat fullt med styrelektronik. Bilen använder sig utav D-GPS för att bestämma sin exakta position, och när vi skriver ”exakt position” så menar vi verkligen just det. Felmarginalen ligger på ca två centimeter. Vilket är väldigt välbehövligt i en sådan klurig väg som Pikes Peak anses vara.

Sun Microsystems heter företaget som står för hårdvaran i bilen, sensorer på drivhjulen håller koll på hastigheten och en inbyggd accelerometer i bilen sköter färdriktningen.

Man kan undra hur snabb bilen Shelly är, många antar nog att den kördes väldigt långsamt då det inte satt någon förare bakom ratten eller i passagerarsätet som reserv. Speciellt då bilen har elektronik för 100-tusentals dollar i bagageluckan. Den 19,9 km långa sträckan på Pikes Peak avverkades på 27 minuter. Det kan vara svårt att få en klar uppfattningen enbart med detta resultat, men Audi hävdar att en normalduktig förare skulle klara av att färdas dessa 19,9 km på ca 17 minuter.

Källa: AutoMotorSport.se