Geely bygger Volvofabrik utanför Shanghai

Posted: 20th augusti 2010 by Philip in Nyheter
Redan om två år kan Volvo bygga 300 000 personbilar i Kina. Geely ska bygga en helt ny fabrik för sin svenska biltillverkare och den placeras i Jiading, en industrizon utanför Shanghai, uppger Dagens Nyheter.

Enligt kinesiska affärstidningar har Geely fått det formella tillståndet att bygga en Volvo-fabrik i Jiading, utanför Shanghai. Platsen ska även bli FoU-centrum och Volvos högkvarter i Kina. Fabriken ska täcka 800 000 kvadratmeter och i huvudsak bygga C30 och V70-serierna. Bygget ska vara klart andra halvåret 2012. Kapaciteten vid den nya fabriken i Jiading blir aningen större än vid Volvo PV:s ”hemmafabrik” i Torslanda.

Beskedet om det nya fabriksbygget i Kina kommer bara två veckor efter det att Fords uppgörelse med Geely om Volvo blev 100 procent klar.
Tidigare besked om Volvo PV i Kina har sagt att man ska sälja 150 000 bilar om året 2015, det vill säga halv kapacitet av vad nya fabriken klarar. Första halvåret i år såldes 15 497 Volvobilar i Kina, en ökning med 88 procent jämfört med motsvarande period 2009.