Bultcirkel måste du känna till för att veta om en fälg passar din bil. När du skall köpa fälgar skall du ange bultcirkel, och det är svårt att veta hur man exakt gör för att mäta bultcirkel. Det är egentligen ganska enkelt!

Tänk dig en rund streckad linje som är exakt så stor att den korsar centrumpunkten på varje bulthål. Där har du din bultcirkel! Du kan läsa mer om bultcirkel och andra frågor på Bythjul.com

Bultcirkel berör två olika mått. Bultcirkel anger (1) hur många bulthål en fälg har samt (2) vilken diameter en bultcirkel har. En bultcirkel kan till exempel vara  4×110. En sådan bultcirkel indikerar ett hjul med fyra bultar (för den första delen av bultcirkel måttet: 4 i det här fallet), samt antalet millimeter som utgör cirkelns diameter (110 i det här exemplet). Denna bultcirkel betyder alltså att det rör sig om fyra bultar med 110 mm cirkeldiameter.

Cirkeldiametern i en bultcirkel är avståndet mellan 2 bultar mätt rakt över navhålet (anvisat med röd färg i figuren till höger).

På en fyrbultsfälg kan du mäta bultcirkel från bulthålets yttersta kant till bulthålets innersta kant rakt över navhålet. Många bilar har olika bultcirkel, varför alla fälgar inte passar alla bilar. Köp dina fälgar från Bythjul.com så kan du vara säker på att fälgen passar och att du får rätt bultcirkel!

På en fembultsfälg kan du mäta din bultcirkel enligt följande:

 • Mät upp bulthålets diameter=A
 • Mät från ena bulthålskanten till navhålskanten=B
 • Ta B-måttet multiplicerat med två
 • Mät upp navhålets diameter=C

Den exakta bultcirkel och den diameter denna bultcirkel har blir då=A+B×2+C

Svårare än så var det inte att mäta bultcirkel. Det finns såklart andra saker än bultcirkel som avgör om en fälg passar på just din bil. Saker som inpressnings mått fälgens bredd, totala hjulets rullomkrets osv.. allt detta kan du läsa om på Bythjul.com och vår däck och fälg skola

Välkommen till Bythjul.com!

 • Vi har alltid oslagbara priser på däck och fälgar (och alltid de coolaste och grymmaste fälgarna!)
 • Vi har alltid en verkstad nära dig som hjälper dig med montering om du behöver (men köper du komplett hjul skickar vi gärna hem till dig så kan du skruva på själv!). Dessutom tar vi ansvar för våra verkstäder och de tjänster de utför! Vi besöker och kvalitetssäkrar alla våra verkstäder!!
 • Vi är oerhört måna om att alla våra kunder skall bli nöjda – och vår kundserviceavdelning finns alltid där för att hjälpa dig! Ring Henrik, Danne, Philip, Mia, Golara, Jenny eller någon av de andra så får du hjälp både med bultcirkel och andra fälgfrågor!

Torkel Hallander, VD Bythjul Norden AB

 • Niklas

  Hej!

  Jag undrar om det går att sätta på 5/120 fälgar på en bil som har 5/120.65

  • admin

   Hej Niklas,

   Det beror helt på vad det är för bil?