Att välja däck – just nu sommardäck – kan vara allt från busenkelt till jättekomplicerat beroende på hur mycket kraft man vill lägga på att välja däck. Att få fyra runda svarta sommardäck på bilen är enkelt.. men att välja däck efter alla konstens regler är ett stort jobb. Du kan läsa mer om det här i vår däckskola men lite bra råd tänkte jag berätta om…

Välja däck – vad passar på min bil?

Först och främst måste du veta vad som passar på din bil för att kunna välja däck.. Många olika däck passar såklart, och den viktigaste parametern är tumstorleken på dina fälgar. Har du originalfälgar är det enklare – då kan du utifrån ditt registreringsnummer få veta vilka däck som passar genom Bythjuls snabbsök. Skriv in ditt registreringsnummer och vips föreslås hjul som passar. Enklare kan det inte bli (och vi har 100% passningsgaranti – hjulet passar eller pengarna tillbaka!).

Om du vet med dig att du bytt fälgar eller köpt ett sportpaket eller liknande till bilen är det säkrare att kontrollera dimensionerna på din bil (använd gärna Bythjuls mall som du printar ut och där du enkelt fyller i dina uppgifter), och sen använda vårt produktsök innan du väljer däck.

Välja däck – hastighetsindex

När du är klar med storleken på däcket är du KLAR – om du vill göra livet enkelt… Bestäm dig bara för hur mycket du vill spendera.. kolla till exempel in Bythjuls utförsäljning för där brukar vi ha bra priser på utgående modeller, välj däck, köp däck och kör! MEN.. om du vill vara ordentlig måste du bestämma dig för hastighetsindex och belastningsindex för att kunna välja däck.

Hastighetsindex visar den maxhastighet som däcket är tillverkat för. Belastningsindex motsvarar den maximala belastningen (i kilo) för ett däck vid den hastighet som motsvaras av hastighetssymbolen – de två hänger alltså samman!  Det kan ju vara frestande att köpa ett billigare däck med lägre hastighetsindex. Gör inte det!

Risken att åka dit om man kör med fel däck är i och för sig snudd på obefintlig. Jag pratade med Krister Andersson, en av bilprovningens ingenjörer, som berättade att på en kontrollbesiktning kollar man bara mönsterdjup och synliga skador – inte däckindex. Däremot kan polisen kolla däckindex vid en flygande besiktning.

Men.. för att citera Auto Motor & Sport: ”.. hastighetsindex  säger en del om däckets karaktär och det finns fördelar med att välja ett V-däck (= hastighetsindex 240 km/h), även om man inte har en bil som har 240 km/h i toppfart.. ”

Välja däck – varumärke

Det finns massor med olika däckvarumärken – och många av däcken kommer från samma fabrik. Grundläggande är att bestämma sig för hur mycket man vill betala, och vilken nivå på säkerhet, prestanda och hållbarhet man vill ha. Generellt kan sägas att väljer man ett däck med en kinesiskt namn får man sämre kvalitet, och betalar man mer och köper ett däck med ett välkänt varumärke får du högre kvalitet.

Välja däck – var köpa

Fler och fler inser fördelarna med att köpa sina däck på internet. Det finns några större aktörer – googla runt och välj den som känns rätt. Jag vore ju dum om jag inte föreslog Bythjul.com Vi är en av de största i Norden, och vår inriktning till skillnad från många andra är att vi strävar efter att göra det så enkelt som möjligt att välja däck!

Vi är en av få som låter dig söka däck utifrån ditt registreringsnummer. Vidare jobbar vi mycket med kategorisering av produkterna, och vi väljer ut däck som vi vet är bra! Det betyder att när du vet vad som passar får du ett urval av däck.. du kan givetvis söka vidare i vårt breda sortiment, men vi anstränger oss för att välja däck som vi kan stå för. Det finns så mycket att välja mellan att det blir en omöjligt uppgift.. därför väljer vi däck som vi själva skulle vilja köra på!

Dessutom är det vår absoluta ambition att ta hand om dig hela vägen. Vi har en kundserviceavdelning med 12 medarbetare i högsäsong, som bara finns till för att säkra att allt blir som du tänkt dig.

Ge oss chansen – du kommer inte att ångra dig!

Torkel Hallander

VD Bythjul.com

ps1.. däck och däck.. välja och välja.. välja hit och välja dit kanske du undrar? hur skall man välja? kan man välja? svårt att välja? enkelt att välja? lätt att välja? välja snabbt, välja billigt, välja dyrt, välja prestanda, välja kvalitet, välja gummiblandning, välja varumärke, välja däcktyp.. vilket däck du än vill ha hjälper vi dig!

ps2.. du vet väl att vi har däck till alla möjliga bilar.. vi hjälper dig att:

  • välja däck till din Volvo
  • välja däck till din BMW
  • välja däck till en Citroen
  • välja däck som skall passa på en Nissan
  • Välja däck åt Golfen
  • Välja däck till porschen
  • välja däck för Saaben
  • välja däck som passar
  • välja däck som är bra
  • välja däck som är billiga

kom till bythjul.com!