Nytt däcktest 2010

Posted: 6th april 2010 by Philip in Däcknyheter, Nyheter, Tester
Tags:
kontest

Däcktestet utfördes på Gerotek utanför Johannesburg i Sydafrika

Varje år läser vi flera däcktester gjorda av olika företag, tidningar och tv-program och de har alltid en ny vinnare. De som gör testerna säger att olika väglag och däckdimensioner gör att testen skiljer sig från varandra men vem vet? Denna gången är det Aftonbladet Bil med Robert Collin i spetsen som varit nere i Sydafrika och testat 14 olika sommardäck.

Testet omfattar sommardäck i dimensionen 205/55 R16 med hastighetskoden H som står för max 210km/h. I testet sattes även två 18 tums lågprofilsdäck in för att jämföra egenskaperna, ett från Nokian och ett från Goodride, ett kinesiskt lågprismärke. Banan som Aftonbladet fick låna en vecka var hyrd av Nokian Däck vilket kan vara värt att nämna med tanke på resultatet.

De testade även ett vinterdäck (friktionsdäck) för att bevisa hur dåligt ett vinterdäck uppför sig på sommarväglag och att det absolut inte uppfyller de egenskaper ett vanligt sommardäck har. Det är således väldigt riskabelt och farligt att köra på friktionsdäck in på sommaren och vi på Bythjul rekommenderar såklart att du byter till riktiga sommardäck.

Det mest väsentliga i ett däcktest är bromsförmåga på vått underlag vilket står för 60% av den slutgiltiga totalbedömningen i testet. De som toppar är Continental, Michelin och Nokian. Här ses den stora skillnaden mellan bra och dåliga däck och skillnaden är förvånansvärt skrämmande. Det dubbfria vinterdäcket är livsfarligt på vått underlag.

På torrt underlag vinner än en gång Continental ContiPremiumContact 2 där Michelin kommer tvåa. I övrigt ser vi att det är de stora däcktillverkarna som slåss uppe i toppen i varje kategori och vinnarna är ej förvånande Continental, Goodyear och Nokian. På fjärde plats kom Hankook Ventus Prime som är det mest prisvärda däcket och som får bra betyg i alla testkategorier. Det är bra på att undvika vattenplaning, grepp på torrt och är tystkört. Minus är sämre komfort men överlag ett väldigt bra däck. Nu är det så att nästan alla däcktester är vinklade på nått eller annat sätt och det bör du tänka på när du väljer att köpa sommardäck. En del däck som kommer högt upp i ett test kanske hamnar långt ner i ett annat. Till exempel kom faktiskt Continental ContiPremiumContact 2 etta i Teknikens Världs däcktest vilket kan bekräfta att det är ett bra däck men Michelin borde ha legat mycket högre upp i detta testet vilket det inte gjorde av någon anledning. Vill du veta vilket däck som passar bäst på din bil? Besök www.bythjul.com eller ring 0771-32 32 32.

/Bythjul