Test – Sommardäck 2010

Posted: 25th mars 2010 by Philip in Tester
Tags:
För tredje året i rad har Råd & Rön testat sommardäck, den här gången i dimensionen 185/65 R15 H och den bredare, mer sportigare dimensionen 225/45 R17. Testet publicerades den 24 februari och går att läsa i nr 2/2010. Testet omfattar hur däcken beter sig på våt och torr väg samt däckens miljöegenskaper.

Testet omfattade 17 olika däcktillverkare i dimensionen 185/65 R15 och 16 olika för dimensionen 225/45 R17. Modeller i det högre prissegmentet klarade provningarna bra och vissa väldigt bra. Förutom säkerhet och prestanda hos däck har miljökrav blivit allt mer omtalat och det sätts givetvis betyg på det med. Råd & Rön testade alla däck i en 100-gradig skala där lågprisdäck hamnade så långt ner som mellan 10 till 15 poäng. Detta är däck som du absolut bör undvika och eftersom de håller inte de säkerhetsmässiga kraven på torrt och vått underlag. De däcken i testet som du bör undvika är följande:

185/65 dimensionen:
• Interstate Touring IST-1
• Goodride Radial S06 M+S

225/45 dimensionen:
• Wanli S-1063
• Sunny SN3800

Alla däck ovan är tillverkade i Kina och är billigare än konkurrenterna, de kostar mellan 500 till 600 kronor styck, alltså ett par hundralappar mindre än testets bättre modeller. Att snåla och köpa dessa däck kan vara ett av de ekonomiskt sämsta valen du gjort. Tänk dig att du kör från jobbet i din bil på landsväg i 80 km i timmen och ett rådjur eller en älg hoppar upp på vägen. Du blir tvungen att tvärnita och försöker få stopp på bilen. Ett däck från Pirelli eller Michelin hade kanske inte kunnat undvika olyckan men definitivt ökat chanserna. Vi den punkt på vägen där dessa däck skulle ha stannat skulle nämligen Goodride-däcken bara ha rullat vidare och förbi – i 50 km i timmen! Var det värt att spara 500kr?

Slutligen fanns det såklart däck som helt håller uppe kraven och som har utomordentliga egenskaper på vått och torrt underlag. Vinnare i dimensionen 185/65 R15 var Michelin Energy Saver och Pirelli Cinturate P6 på delad första plats med sammanlagt 64 poäng. Pirelli Cinturato P6 har lite bättre våtegenskaper medan Michelin Energy Saver ligger högt upp på torrt underlag ur miljöaspekter som livslängd på däcket och rullmotstånd vilket minskar bränsleförbrukningen. Båda däcken är väldigt prisvärda och nämnvärt är också att Nokian H kom tvåa på 62 poäng. Alla dessa däck hittar du såklart på Bythjul.com

För dimensionen 225/45 R17 vann Pirellis Cinturato P7 med 69 poäng över Dunlops SP Sport Maxx TT med 67 poäng. Pirellis Cinturato P7 är ett miljödäck med väldigt goda egenskaper på vått samt torrt underlag men som även har lågt rullmotstånd, hög stabilitet och bromsningsförmåga. För mer information om testet besök Råd & Röns hemsida eller deras tidningsutgåva nr 2/2010.